Przyczyny niedoboru składników pokarmowych u roślin
Podstawową przyczyną niedoboru składników pokarmowych jest ich fizyczny brak w podłożu, związany z niewystarczającym nawożeniem. Inną przyczyną niedoborów pokarmowych jest niewłaściwe pH. Pierwiastki chemiczne mimo że są w podłożu nie są dostępne dla rośliny, nie może ich pobrać z podłoża. Mała ilość substancji organicznej w podłożu również obniża przyswajalność substancji pokarmowych. Zbytnie zagęszczenie gleby, powoduje nieprawidłowy rozwój bryły korzeniowej a co za tym idzie problemy z pobieraniem składników pokarmowych. Nie bez znaczenia w odżywianiu roślin maja również warunki pogodowe. Niedobór wody, lub brak wiosny (przeskok temperaturowy z 5 st. Celsjusza do 20 st.) powoduje zaburzenia w odżywianiu roślin.
Rozpoznawanie niedoborów pokarmowych u roślin
W zależności od tego jakiego składnika brakuje objawy różnią się:
- Azot (N) - niedobór tego pierwiastka objawia się chlorozą na całej powierzchni liści, głównie starszych, skarleniem rośliny.
- Fosfor (P) - jego niedobór jest ciężki do zdiagnozowania. Brak fosforu powoduje zaczerwienienie pędów i liści szczególnie pod wpływem niskiej temperatury. Dolne liście przy dużych niedoborach Żółkną, brązowieją od krawędzi i zamierają.
- Potas (K) - brak potasu powoduje krawędziowe chlorozy u starszych liści a następnie zamieranie liści i masowe opadanie. Liście zawijają się w łódeczkę do góry lub w dół. System korzeniowy jest również nieprawidłowo wykształcony. Korzenie są długie z mała ilością włośników.
- Magnez(Mg) - blaszki starszych liści są jaśniejsze a nerwy znacznie zieleńsze tworzy się wtedy tzw mozaika.
- Wapń(Ca) - objawy widoczne na młodych liściach, chloroza, liście zwijają się haczykowato, młode liście mogą być zdeformowane. Występuje zgnilizna kwiatów, sucha zgnilizna na owocach i plamistość jabłek.
- Żelazo(Fe) - na najmłodszych liściach występuje chloroza. Na brzegach blaszki liściowej może wystąpić nekroza.
Zapobieganie niedoborom pokarmowym u roślin
Jeżeli zobaczymy niepokojące objawy niedoborów pokarmowych na roślinach w trakcie sezonu wegetacyjnego należy zastosować nawóz dolistny. Nawozy dolistne są łatwo rozpuszczalne w wodzie i łatwo przyswajalne przez roślinę. Należy pamiętać aby zabieg wykonywać nie przy pełnym nasłonecznieniu, nie w trakcie upałów oraz przy bezdeszczowej pogodzie. Aby zabieg był skuteczny aparaty szparkowe roślin powinny być otwarte, aby preparat mógł wniknąć do liścia. Aby określić poziom pierwiastków w glebie należy pobrać próbę ziemi i oddać ją do zbadania w stacjach chemiczno-rolniczych. Otrzymane wyniki posłużą do sporządzenia harmonogramu nawożenia na cały następny sezon. Gdy mamy niedobory pokarmowe warto ziemię wzbogacić o substancje organiczną oraz zwapnować podłoże.